Nu har vi brugt tid på at beskæftige os med læring og læseteknik, men alt dette er formålsløst, hvis ikke du kan huske det, du har læst. Taget i betragtning, hvor lang tid du bruger på at læse, er den tid, du bruger på at repetere og samle dig om at flytte viden til langtidshukommelsen, godt givet ud. Når du først har fået lagret din tillærte viden systematisk i langtidshukommelsen, vil du til enhver tid kunne hente denne viden frem igen.
I vores samfund modtager vi hele tiden en enorm mængde information.
Disse informationer opbevarer vi i kortere eller længere tid. Hvis du for eksempel skal ringe til cykelsmeden, vil du formentligt havde glemt nummeret, så snart du har overstået dit opkald. Denne information når nemlig aldrig længere end til din arbejdshukommelse (korttidshukommelse).
De 3 hukommelser
Sensorisk hukommelse
Er den ubevidste hukommelse. Alle de data, der kommer til os, opfattes her ubevidst.
For det meste varer informationerne kun få sekunder, hvorefter vores opmærksomhed fanges af det næste. En slags buffer, hvor informationerne opholder sig i kort tid.
Korttidshukommelse
Er din arbejdshukommelse. Her holdes der styr på de ting, du beskæftiger dig med lige nu. Informationerne er ikke rigtigt kodet ind og glemmes derfor hurtigt.
Din korttidshukommelse kan rumme 5-8 informationer ad gangen.
Langtidshukommelse
Fungerer som et stort arkiveringscenter. Det, der kommer ind i langtidshukommelsen, sidder godt fast. Her har du alle dine minder, oplevelser fra barndommen og ting, du på et tidspunkt har lært eller oplevet. Det er med andre ord i din langtidshukommelse, du har hele din vidensbank. Du går gudskelov ikke rundt og tænker på alle dine erindringer og kundskaber hele tiden. Der kan gå år imellem, du henter en oplevelse eller erfaring frem fra langtidshukommelsen til den bevidste del af hjernen. På denne måde får din arbejdshukommelse frihed til at koncentrere sig om øjeblikkets oplevelser og opgaver.
Din langtidshukommelse har, modsat korttidshukommelsen, ubegrænset kapacitet.
Langtidshukommelsen er opdelt i
- Personlig hukommelse, hvor oplevelser og situationer bliver lagret.
Fx oplevelser fra barndommen.
Kaldes Episodisk hukommelse. - Videnhukommelse, der rummer vores viden.
Fx sprogfærdigheder, matematiske formler, viden om historie etc.
Benævnes Semantisk hukommelse. - Handlingshukommelse, hvor dine praktiske færdigheder, der skal trænes mange gange, lagres.
Fx at cykle, svømme, spille computerspil, køre bil etc.
Hedder også procedurehukommelse.
Din fantastiske hukommelse
Når vi spiller Besserwisser eller Trivial Pursuit kommer hukommelsen på hårde prøver. Mange gange må vi melde pas, ikke fordi vi ikke kender svaret, men blot fordi vi ikke kan finde det i langtidshukommelsen. Og så er det man frustreret udbryder: ”Jeg har en elendig hukommelse!” Det passer ikke.
Rent faktisk er hukommelsen en temmelig imponerende størrelse. Du har sikkert hørt beretninger om de såkaldte før døden–oplevelser. Her passerer livet revy i løbet af utrolig kort tid. Og her er ikke blot tale om de store begivenheder, men samtlige erindringer og minder hentes frem til den bevidste del af hjernen. Det tager vi blandt andet som bevis på, at vi alle har en fantastik hukommelse.
Hukommelsens enorme lagring oplever vi også i drømme, når der pludseligt optræder mennesker fra en fjern fortid, som vi ville havde forsvoret, vi fuldstændig havde glemt.
Vi ved altså, at lagringskapaciteten er umådelig stor, så det, der i virkeligheden volder os problemer, er det næste stadie, nemlig genkaldelsen.
Hukommelsens ABC
Du kan teste din hukommelse på SUPPLEMENTs studietekniske træningsplatform, hvor der ligger en række hukommelsesøvelser.
Du kan få adgang via Platform.supplement.dk.
Formålet med øvelserne er blandt andet at se på, hvordan du husker, og ikke blot hvor meget du husker.